Monday, December 20, 2010

Negeri Kedah Negeriku

Salam.. alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan pada hari ini untuk terus hidup mengabdikan diri kita kepada Allah SWT..
juga selawat ke atas Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga dan seluruh sahabat, tabiin, tabi' tabiinn....

Dan hari ini post mengenai perjalananku ke NEGERI KEDAH DARUL AMAN... huhu.. best2..

Saya ni lahir kat segamat johor. tapi kampung saya kat sungai besar selangor. Namun, saya dulu duduk dan membesar dan belajar di kedah selama hampir 11 tahun.. Jadi saya ni org kedah la kan..??? hahaha/..

MAKTAB MAHMUD

MMAS ialah tempat pertama singgah masa sampai2 pagi sabtu aritu... saya dan mak saya bertolak dari kl malam. naik viva.. memang best drive malam.. tapi aritu xbest sgt. ujan sepanjang jalan dari kl sampai kedah..
hhmmm.. alhamdulillah selamat sampai..

Maktab Mahmud Alor Star..aku cinta padamu..

Ya Maahadan 'Allamani
Wa bilhuda Jammallani,
Hallaitani min sighori,
bikulli khulqin hasani..

yang ni intro lagu maahad.. maksud dia lebih kurang macam nie...

wahai maahad yang telah mengajarkan ku,
dan dengan hidayah mencantikkan ku,
Kau hiaskan aku dari kecil,
dengan setiap akhlak yang baik/mulia..

Memang best lagu nie.. nyanyi ramai2.. panjang lagi.. tapi lain kalila nak tulis semua.. :-)

Teringat time skolah dulu.. dari sekecik2 form 1 sampai sebesar2 senior. Form6.. mcm2 cerita mcm2 pengalaman.. Banyak sgt.. xmungkin nak diceritakan semua.. huhu.. tapi ni la sikit gambar pasal maahad..



Dewan ni la tempat paling best.. ada bilik pengawas-boleh lepak2.. hihi
BLOK A mengikut cerita hospital jepun la.. bangunan pejabat jepun la.. xtaw la cerita betul dia apa.. tapi di blok A itulah tempat lahirnya ulama2 seatero dunia.. seperti Ustaz Azizan MB Kedah, Arwah Ustaz Fadzil Mad Noor, Arwah Ustaz Nik'mat Yusuf, dan banyak lagi ulama di negeri kedah dan Malaysia nie.. Menteri Ustaz Jamil Khir pun belajar di sini dahulu...
yang ni balai ilmu.. dulu xde visi dan misi tu.. cantik kan..
Memang bersejarah laa negeri kedah nie.. ada lagi nie..

ada pekan cina, ada pekan melayu.. ??

menara ke-4 tertinggi di Malaysia

Masjid Bukhari yang indah...

mai pekena cha koeteow terbaik..!!
Masjid Zahir, Masjid Negeri Kedah
 memang letih la g jalan kedah nie.. byk lagi gambar.. tengok kat fb la ye.. hehe..

k.. chow.. roger n out..
wassalaam....

3 comments:

yangyuyu said...

like

soleh said...

Rasanya blok A tu memang asal hospital la..sebab situ TEMPAT KELAHIRAN ramai cendekiawan.

Hafizul Amin said...

soleh bila nak update blog nie?? huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails