Monday, December 7, 2009

WAYANG

hm.. nak sambung skit lagi...

bila on9 tgk blog ni tadi ada sorang sahabat ni (guest) yang shout kat shoutmix, beliau suruh tgk link yang beliau letak... terus saya baca link tersebut.. mmg saya terasa...

y sebenarnya mmg saya x tgk wayang.. masa aritu kat mid valley, dgn kawan2 semua nak tgk wayang... tanpa berfikir panjang, saya turut menyertai mereka... ni kali kedua tgk wayang..
filem yang kami tgk '2012', mula pukul 6 petang habis kul 8.30 malam...

nak xnak saya join skali sebab kami suma solat jamak masa tu.. tapi masa tgk wayang tu, mak saya msg, jgn tengok wayang taw!!!,
aduh mmg terkena... kakak saya bagitaw mak...
,masa tu dah sekerat cerita, kul 7.. mak msg lagi suruh keluar g solat magrib dulu, pastu masuk balik...
dgn rasa bersalah dan nak dengar cakap mak, terus saya keluar dari wayang meninggalkan cerita tu dgn kwn2 y len... terus carik surau dan solat....
allahuakbar, mmg rasa bersalah mak msg mcm tu masa kat dalam wayang tuh... pas solat dah x masuk balik dah wayang tu.. malas lah...

bila tgk link pasal wayang tadi, mmg betul lah, hukum wayang ni... klu nka tahu baca sdr lah... hehe. tapi antaranya yang saya baca ialah wayang ni klu nak tgk, msti ada syarat2 dia... baru boleh....
hm.

Ya Allah, ampunkanlah dosa2 ku Ya Allah.....

"ni cuti betul nih"....!!!!

salam.
hm tgk tajuk mcm best.. taw sebab apa??
sebab cuti kali ni mmg BETUL2 cuti....!!! ke sana ke mari, ke sini ke situ, gotu goni.. hhaha..
baru ptg tadi sampai umah k.damansara... mmg letih, ni tulis log ni sebab rasa nak tulis...haha

pagi semalam, bertolak dari umah ke sungai besar...(umah nenek) dengan mak, os...
lps singgah umah nenek terus pegi sungai tengi(perak) -2jam perjalanan-, ada kenduri Pin sunat (anak mak uda), pastu kenduri kulaan kawen.... kulaan tu maknanya saudara (bhs banjar)..

lps tu, saya ngan os dengan maksu leha ngan anknya jalan2 umah sedara, (masa tu mak saya dah balik sg besar balik dangan anjang) pi umah Pak Long, Mak Ngah, ..

dekat umah pak long mmg best, sebab ramai anak2 paklong (sepupu2) semua berkumpul...
pastu kami gotong-royong kait, tebang buah rambutan kat kebun paya pak long.. peh, mmg banyak kami kutip... letih peluh2.... aduh busuk baju chelsea saya.... haha.. nant saya buh gambar...

dah habis tu g umah cik lilik kat gedangsa. dari pukul 5 lebih sampai ke maghrib os sembang ngan acik.. mmg best.. mcm2 cerita, tgk map mesir la.(google map).. mcm2 la sembang.. pastu pas magrib saya balik la ke sg dudun balik, (nAK Tdo kat umah makngah...)

sampai umah mak ngah, makan....malam...
mmg sedap....

pastu sembang2 ngan makngah, iera, 'mamat kudus', sambil tgk gambar2 lama..
mcm2 la cerita mak ngah cerita kat kami, cerita pasal arwah atok dulu mcmn dia meninggal.. dll
sambil tu os pun temuramah mak ngah pasal salasilah keluarga sebelah atok ni..

yang sebenarnya kami ni tak berapa nak kenal semua sedara2 sebelah arwah abah nih... slesai sembang2, barulah kami tahu asal-usul kami, dan semua sedara2 kami yang sgt ramai... mmg ramai sedara lagi yang kami tak kenal rupanya....
fuh, mmg besar keluarga sebelah atok nih...

pastu tdo...sampai pagi subuh bjemaah...

lps tu plak makan,lps makan kait buah reambutan lagi.. rambutan mak ngah lagi lekang pada buah pak long.. hehe.. hmm...

pastu kami pun mandi2 siap2 btolak pulang.. terus g gedangsa nak singgah umah nenek inab, tgk2 nenek inab xde... xpelah.. terus la kami ke tanjung malim, jumpa abg dam.. nak servis kereta... habis servis kete balik sungai besar... singgah umah nenek... tinggalkan 2 bunglus buah rambutan kat umah nenek...

pastu mandi2 solat, btolak balik sini.... sampai kl kul 6 petang...
peh, mmg best... yang sebenarny, yang cakap "ni cuti betul nih" os yang cakap dalam kete tadi...
ok tu ja lah yang saya nak cerita malam nih... esok2 saya uplod gambar2 y berkaitan..

k salam.........

Thursday, December 3, 2009

xtvt2 cutiku......






salam.. dah lama x bleh on9.. baru skg boleh. sebab dah balik umah k.ngah...

Cuti sem kali ni bayak kerja yang telah dan akan dilaksanakan... rasanya ada y berfaedah, dan ada jugak yang x. hehehe.. antaranya ialah,...::

1. mula cuti (habis exam KHAMIS-19hb 11.) lepak kat pesisir. layan nurkasih dari pagi sampai ptg... masyaALLAH.. (JUMAAT)

2. Sabtu (21hb) - kat umah mamat, ptg tu program Derma Darah Pembina dgn kerjasama Unit Transfusi Perubatan USM. buat kat KBTC (parkson). buat kali pertama diriku menderma darah..


3. Ahad (22hb) - 5 pg, sampai kl. g umah akmal kat greenwood skali dengan daus ngan wan xcite... (PROGRAM CUTI2 MALAYSIA) hehe. 2 hari kat kl. g lowyaT, times square, umah taufiq kat s.alam, g midvalley, tgok wayang, wah!!! habis duit agak banyak dua hari tu.....

THE GARDEN










ada skit gambar kat cn... nak byk tgk fb...

asalnya bajet nak g genting.. skali hujan masa tu... org kata buat rugi je pegi tp xleh main,,... so kami pun cancel la rancangan nak ke genting tu.. mungkin sem dpn plak ot rancang skali g.. haha


3. Selasa (24hb) dok umah kakngah.. rehat, basuh baju, tolong mak,...

4. Rabu (25hb) dok umah gak... tgu os balik malam tu......

5. Khamis (26hb) - keluar bandar dgn os., g hospital sg buloh (HIV Test), midvalley beli kasut, hm...

malam tu balik kampung, Sg Besar, YEA!! RAYA.....

6. Jumaat (27hb) - raya... idul adha.. Haji Akbar...











pastu duduk la kampung sampai ari RAbu.... urusan os...

7. Pastu balik kl balik... naik keta viva bang dam. gilir2 drive dgn os.. mcm2 lah. kira ada la dpt pengalamn drive kat kl nih. g s.alam la, kajang la, ok la... os bawak mmg bahay... org mesir dia kata. haha. dah la xde lesen...

hm... banyak gak pengalaman yang dapt masa cuti nih.. ni cuti tinggal lagi seminggu.. minggu dpn nak balik kelate dah...arini esok mst banyak lagi benda nak buat... hm....

ok sampai cn dulu.. kita sambung lepas ni klu ada.. hah..

Tuesday, November 24, 2009

HARI KEDUA

hm... nak tulis pa ntah... saya dok carik gadjet2 ni mcmn ntah??xtaw nak carik mana.. nant lah tanya kakngah...
warna merah ni ok x.. rasanya ok... malam td jenuh carik template yg sesuai.. carik warna hijau.. ada tapi 3 columns plak/.... sy nak buat 2 columns je....

ha... satu lg cerita, ptg ni abgku pulang ke msia.....
abg OS.... firdaus... mmg best... mst banyak cerita 4 tahun dok sana....
kepada sapa nak tgk blog dia, tgk la ustazos.blogspot.com
hm... k. nak mencari ilham sebentar.. haha..
k. salam

:: WELCOME TO MY BLOG ::

Assalamualaikum....
Salam Sejahtera.. Salam Satu Malaysia. Salam Satu Islam....

ni post pertama saya...

saya baru buat blog nih... mcm xpcaya plak sy buat blog.. haha..
selalu post blog dalam blog bdm ja... bdmkist.blogspot.com
ni giliran saya buat blog saya sendiri....

semoga saya berjaya..!! mencari ilham dan ilmu di dalam blog...

k. Salam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails