Tuesday, April 13, 2010

Selamat Menempuh Musim Peperiksaan

Salam. Hari ini hari rabu 14 April 2010.

Final Exam akan bermula pada 9 Mei 2010. tinggal lagi lebih kurang sebulan.. 
dalam banyak2 hari, hari peperiksaan akan kita buat persediaan bersungguh2..
kenapa hari peperiksaan kita macam rasa takut...?? takut tak leh jawab?? mm
ini satu persoalan yang menarik.

dimana seni kematian??... mengetahui masa kematian.... bersedia untuk mati??.. 
Adakah kita telah bersedia??

Walauapapun, marilah kita berusaha bersungguh2 untuk peperiksaan di dunia dan juga peperiksaan di Akhirat nanti.... kerana sesungguhnya ada hadis nabi, Allah menyembunyikan redhaNya di atas setiap amalan kebajikan yang dilakukan oleh hamba2-Nya...

So, marilah kita bersungguh2 di dalam setiap perkara..
Dan kepada sahabat2, doakan saya dapat menempuh musim peperiksaan ni dan dapat menjawab semua soalan exam nanti....

Sekian, mungkin lepas ni susah la nak update blog.... ok. SALAM....

ready to race !!! [harimau kumbang 2007]

Wednesday, April 7, 2010

Hari Mengundi - Pilihanraya MPP KIST 2010/11

Salam. hari ni hari rabu. hari untuk mengundi MPP baru...

Hari ni saya telah berusaha untuk melakukan sesuatu. dan saya rasa saya berjaya.. apa benda tu, jangan tanya lah.. biarlah rahsia.

Namun, apa yang saya nak kongsikan hari ini ialah, dan apa yang terkandung dalam pemikiran saya masa ni ialah, pentingnya kita sebagai manusia untuk melaksanakan komunikasi, hubungan yang baik dengan semua orang di sekeliling kita...

Pada mulanya melihat wall facebook seorg sahabat yang meluahkan rasa hatinya, mcmn nak masuk dengan semua org... maksudnya kira macam bagaimana nak masukkan diri kita dengan semua orang, sahabat, kawan, teman yang berdekatan dengan kita, agar kita boleh berkawan dengan mereka....

Saya rasa perkara ini sangat berkaitan dan penting dalam kehidupan kita... sepertimana kata2 yang kita selalu dengar, hablum minallah, wa hablum minannas... 

Dalam otak pemikiran saya pada masa ini, saya berfikir, jika kita berkawan (bukan bersahabat), dengan semua orang, ini adalah satu kelebihan pada diri kita... 
Contohnya, jika saya rapat dengan seorang peniaga, dan berkawan dengannya, kita akan dilayan dengan mudah dan kita akan mendapat kelebihan seperti nasi lauk free.jika dia seorg peniaga nasi...

Dan contoh lain, jika kita berkawan dengan kawan2 kita, dan kita membuat aktiviti2 yang mereka suka, mereka akan jadi suka kepada kita..

Tetapi, buat masa ni, saya faham sahabat saya tersebut. Dan kita sendiri kadang2 berfikir, kita ni macam ni, kawan tu mcm tu, kita xboleh ikut dia. Dan kita xreti cara macamana nak masuk dengan dia....

Sebenarnya, kita boleh masuk dengan semua orang. tidak mustahil. rasa kesunyian kita, rasa sedih kita akan terubat jika kita berkawan dan bersahabat. 
Cara nak masuk dengan orang lain (kawan yang xrapat sangat dengan kita, dan kawan yang x seberapa sama fikrah dengan kita)

  • niat berkawn itu penting. niat untuk mendapat kebaikan dan redha Tuhan.
  • Buat je apa yang diorg buat, tetapi sekadar sementara sahaja. dan tidak boleh lebih.
  • mesti kena pandai sembang, berbual, mulakan bualan dengan perkara2 yang dia suka. contoh, jika dia seorg peminat bola sepak, kita boleh sembang mengenai bola sepak. jika kkita tak tahu pasal bola sepak, kita sembang bab lain..
  • bila dah mula berkawan, kita boleh hadkan pergaulan dengannya.. jika dia suka main game bola, kita juga boleh main dengan dia. tetapi ala2 kadar sahaja... sehingga kewajipan lain terabai..
Sayarasa itu sahaja yang boleh saya tulis..sementara menunggu kawan2 lain yang menjadi Pemerhati PILIHANRAYA mengira undi.

Sedikit tazkirah buat diri saya :

Nabi SAW ada bersabda,  tidak sempurna iman, jika dia tidak menyayangi saudaranya, seperti dia menyayangi dirinya sendiri.. 

Maknanya, kita mestilah menyayangi, mengasihi, menghormati, rakan2 kita yang juga saudara seISLAM sepertimana kita menyayangi diri sendiri.


Kita boleh cuba. cuba sayangi sahabat kita.. kerana ALLAH...

Dan saya sendiri ingin memohon maaf kepada sahabat2 seperjuangan saya.. doakan diriku di sini. melawan cabaran dugaan yang melanda... 

Dan kepada Syahrul, semoga berjaya..semoga menang dalam pertandingan merebut jawatan YDP MPP. Satu KIST menuju perubahan. mintak maaf banyak2 syahrul, andaikata ana berkata lebih dan meresahkan nta, ana minx maaf.. harap2 nta baca post nie...



wassalam.....


Sunday, April 4, 2010

FORMAT LAPTOP

Salam.. Hari ni hari isnin. Puasa sunat disunatkan pada hari ini.

Laptop ni dah 4 kali format. Segala masalah bila dah format, virus, not genuine windows, laptop jadi ok balik..

 Tapi masalah dalam hidup, ujian, dan sebagainya, kita x boleh format dah... Ingatan kita masih ada. memory laptop boleh didelete, tapi memory dalam otak xboleh delete.....

mm.. saya rasa semua orang ada masalah. termasuk saya..

ok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails