Tuesday, July 12, 2011

Penjagaan yang mesti diberikan kepada ibu hamil

PENJAGAAN ANTE NATAL

Bismillah, alhamdulillah syukur pada allah dgn nikmatnya...

selawat dan salam pada Nabi Muhammad SAW, moga2 kita semua termasuk yang mendapat syafaat Nabi di di akhirat kelak... insyaallah...

Yeah!!! sekarang saya dah berada di Klinik Kesihatan ini nak masuk dua minggu.. Post Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA)..

Banyak yang dipelajari...

Ini ada lah termasuk dalam subjek kesihatan komuniti...

Pre-natal ialah sebelum kelahiran.. Jadi sepanjang hampir dua minggu saya di tempat ini, setiap hari saya jumpa ibu hamil dan juga ibu yang selesai bersalin..
:)

Bukannya apa, cuma nak share apakah penjagaan yang harus diberikan kepada ibu2 yang sedang hamil..

First sekali, ante-natal care ini meliputi
-penjagaan ibu dan kandungan
-persediaan bersalin
-persediaan psikologi
-imunisasi
dan pemakanan ibu..

Pihak klinik (anggota kesihatan) seperti Jururawat, Jururawat Masyarakat, Pegawai Perubatan Keluarga, semuanya akan menjalankan aktiviti penjagaan ini (termasuk saya).. Semua ibu yang hamil di Malaysia ini adalah pesertanya..

Jika anda sedang hamil, pastikan anda pergi ke klinik kesihatan terdekat sekarang!!! bagi memastikan anda dan anak anda sihat dan selamat....
:)

Saya juga tidak sabar mahu' bersalin'.. bersalin ke tempat lain pulak.. hehe.. UNIT Kesihatan Alam Sekitar minggu hadapan..

peace!!! Itu sahaja.. nak pergi 'kerja' dah ni.. hehe..

Ini bukan ibu hamil.... hehe -_-


Wassalam....

2 comments:

Hamba Ilahi said...

pre natal..ante natal..
apa benda suma ni..hehe..

tajuk blog kalau nak bagi orang tertark lagi untuk entri macam ni cuba letak tajuk contohnya macam 'penjagaan yang harus diberikan kepada ibu hamil'
sebab artikel dengan tajuk tips dan cara-cara ni ramai orang suka baca..

Hafizul Amin said...

naim... nta ni.. ana geram sgt ngan nta... rasa mcm nak pi peluk nta la ni... naim dah jadik popular!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails