Tuesday, May 31, 2011

Hamba Zaman Sekarang

Salam..

Menyambut promosi oleh naimulfirdaus.blogspot.com yang ingin mempromosikan blog di dalam blognya, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menulis satu tajuk berkehendak..

Hamba Zaman Sekarang

Zaman sekarang zaman orang hidup maju, teknologi menjangkaui segalanya... klu dulu mana ada orang bleh tahu berita senang2 contoh dari Malaysia nak tahu berita pasal mesir...melainkan masuk TV dan Paper (surat khabar)..

Tapi sekarang, mudah je.. sape2 yang mempunyai kemudahan internet sangat mudah untuk mengetahui segala hal di seluruh dunia.. ornag malaysia kat UK pun bleh baca blog nie.. kan xrasa maju ke... memang dah maju sangat...

*Tapi dalam zaman sekarang ni, masih ada orang yang xpandai lagi benda2 macam nie...

Manusia ni dalam teknologi (digital dan ICT) ni ada tiga zaman atau kumpulan :-

1) Digital Dinasour

--orang yang lahir dari tahu 1950 - 1970 an...
---Mereka yang lahir pada zaman ini, seperti ibu bapa kita mungkin, sanngat pelik dan susah nak belajar pasal komputer sekarang.. klu nak ajar guna facebook, blogger apatah lagi...

2) Digital Immigrant

--orang yang lahir dari tahun 1970 - 1990 an...
---Mereka ini terpaksa belajar komputer semasa di sekolah, ataupun semasa universiti untuk mengikut kehendak perkembangan zaman ICT ini..
----Mungkin ramai dari kalangan kita berada pada kumpulan ini..
----Mungkin saya sekali...hehe

3) Digital Native

--Mereka yang lahir dari tahun 1990 - sekarang...
---haa, inilah WARGANEGARA DIGITAL, lahir2 dah ada komputer, handset, nak xnak, mesti mereka ni dah tahu kegunaan semua benda..

"ni komputer.. klu ada internet, mesti best guna.. hehe"

Semua ni terjadi atas aturan Allah SWT yang Menciptakan... Kesimpulannya, kita sebagai HAMBA yang beragama Islam, yang ada agama, mesti berpegang kepada ajaran ISLAM yang sebenar-benarnya..

Jika dulu, zaman Rasul berdakwah, tiada semua teknologi ini digunakan, Bahkan, Islam yang Nabi SAW bawa sampai kepada kita hari ini...

Inikan pula zaman sekarang, semua teknologi sudah tersedia. Marilah kita bersama2 menyambung perjuangan Rasul di medan DAKWAH untuk menyampaikan maklumat2 atau ilmu2 Islam yang kita ketahui untuk kefahaman orang lain... kerana Nabi SAW ada berpesan...

....Sampaikan daripadaku walaupun satu ayat....

Inilah perjuangan sebenar kita.. Jangan terlalu ikutkan teknologi yang best ni untuk buat benda2 yang tidak berfaedah. Ini nasihat untuk diri saya sendiri...

K lah.. dan satu lagi, kepada sahabatku NAIMUL FIRDAUS , saya tidak kerap sangat membaca blog anda, tetapi bila sekali saya baca, saya akan stay lama di web tersebut membaca link2 post yang menarik yang belum saya baca... -bleh la promosikan blog ana ye!!!

Tag : ahmadmujahidblog.blogspot.com
   : qurratulqalbi.blogspot.com
   : luqmankhairi.blogspot.com

Ok... itu sahaja... Moga2 kita tergolong daripada orang yang sedikit.... -_-

Wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails