Tuesday, June 22, 2010

UMRAH :: 1001 Kenangan

Bissmillahirrahmanirrahim...

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Walillahilhamdu...

Segala puji bagi ALLAH rabbul alamiin... Selawat dan salam ke atas Nabi Rahmatan Lil'alamiin..

Aku bersyukur Ya Allah kerana Kau telah memberi nikmat sihat, dan masa lapang, dapat lagi aku meneruskan hidup, bernafas, menikmati kenikmatan yang tak terkira, merasai perasaan bahagia... Sesungguhnya kepadaMu lah suatu hari nanti akan aku kembali....

Sahabat2, rakan2, guru2, saudara saudari, pembaca blog yang dihormati. Nak dekat sebulan dah rasanya x mengupdate blog ni.. Dari sebelum cuti sem haritu, masa cuti, dan hari ni, nak habis dah cuti sekali pun x update blog.. Xberkesempatan.

Rasanya ramai yang telah maklum, saya telah selamat mengerjakan umrah di Baitullah AlHaram, selama kurang lebih 2 minggu... klu ikut betol, 12 hari 10 malam je.. 
  • Bertolak : 8 Jun 2010 (Selasa) 
  •                 Jam 1400 waktu Malaysia
  • Tiba di Airport Medinah : Jam 1800 waktu Medinah
  • Perjalanan selama 8 jam lebih...
Subhanallah, inilah perjalanan musfir saya yang paling jauh rasanya, terbang merentasi benua, sehingga melangkaui masa, dan perjalanan musafir yang paling berharga rasanya...

Banyak pengalaman untuk diceritakan.... bermula dari KLIA Airport, seluruh ahli keluarga, kebanyakan sanak saudara telah berkumpul di sana untuk menghantar kami semua, iaitu seramai 9 orang semuanya. Mak dan saya, Pak Njang dan Mak Njang serta Angah (Khairul Anuar), Mak Teh, Nenek Laki dan Nenek Puan, dan juga Nenek Umai (mak kepada Mak Njang). Nenek Lelaki berkerusi roda dan juga nenek Umai pun berkerusi roda -oleh kerana tua..

Masa nak pergi tu, langsung xterbayang dan terfikir di akal fikiran saya, untuk menjaga nenek ketika di mekah madinah nanti.. dan pada masa tu jugak, xterasa langsung diri ni nak ke Tempat suci itu- Tanah Haram.. Macam xpercaya dah nak pergi..walaupun ramai makcik pakcik semuanya memberikan semangat dan kiriman doa...

Alhamdulillah, semua perjalanan semasa pergi selamat dan tidak berlaku sebarang masalah. cuma sedikit cemas ketika beratur nak masuk platform, saya teringat yang saya telah terlupakan kamera digital yang baru dibeli, ditinggalkan di dalam tandas... MasyaAllah, nasib baik dapat jumpa balik setelah berjumpa dengan seorg jemaah lain yang baru keluar tandas tersebut memegang kamera tu... Ya Allah cemasnya hanya Tuhan saja yang tahu.. sungguh careless diri ini..

Dan niat juga telah dibetulkan sebelum pergi tu... Abang saya Os sempat call dari mesir bertanyakan khabar dan menanyakan niat saya ke sana untuk apa... Baru saya terfikir akan niat.. Sebelum tu, xpikir langsung tentang umrah ni.. macam xready sangat... Syukur tuhan berikan jalan...

Setibanya di Airport Medinah, turun2 ja kleluar dari flight tu, terasa akan bahang panas yang amat sangat, xpernah terasa di Malaysia.. Jam 6 lebih (petang) sampai di Madinah dan suhunya mencecah 42 darjah celcius.. Amat panas, macam duduk kat tepi kipas aircond bahangnya...

Di airport, kami bersama jemaah yang lain (ANDALUSIA Travel & Tours Sdn Bhd), disambut oleh mutawwif- seorang pelajar di Mekah warga Indonesia-Ustaz Ahmad Fathoni Zanur, dengan sebuah bus untuk menuju ke hotel penginapan di Pekan Madinah...

Terharunya rasa apabila diberitahu sudah melewati Tanah haram Madinah, tempatnya tinggal Nabi Muhammad SAW selama 13 tahun stelah berhijrah,.... Kami dinasihatkan supaya jamak takhir apabila tiba di hotel... Kami tiba di hotel pada jam 8 malam. Setelah mengumpul barang bagasi semuanya dan masuk ke bilik hotel, disunnatkan untuk mandi sunnat masuk ke Tanah Haram dan melakukan sujud syukur..

Setelah itu, Pak Njang, Angah dan saya turun makan dan terus berjalan kaki menuju ke Masjid Nabawi untuk menunaikan solat... Sangat dekat jarak dari hotel kami ke masjid. Allah Maha Besar, cantiknya masjid nabi.. ramainya orang... bekas air zamzam banyak... selesanya dengan aircond dalam masjid... betapa besarnya masjid tersebut. Menitis air mata tanpa disedari..

Dan setelah selesai solat, Pak Njang yang dahulunya pernah mengerjakan haji mengajak Angah dan saya pergi ke Raudhah.... Menangis terharu diri ini, melihat maqamnya Rasulullah SAW dan Sahabat- Sayyidina Abu Bakar dan Saiyyidina Umar.. dengan jemaah lain yang berasak2  di raudhah tu untuk menunaikan solat sunat 2 rakaat... Satu keadaan dan perasaan yang tak pernah saya alami.. satu ketenangan dirasa.. terharunya rasa.. hiba... Walaupun hanya lalu melihat dan memberi salam kepada Rasulullah dan sahabat...

dan malam itu, tidurlah kami dengan badan yang teramat letih setelah seharian perjalanan...

akan bersambung....nak tido dah.... harini pun letih. dari pagi ke shah alam ada urusan jpj sampai ke malam ke puchong plak- umah paktam..

ada skit gambar.. banyak lagi sebenarnya... nanti uplod lagi..

-dalam masjid-mula2 masuk

minum zamzam

1 comment:

Balqis said...

Subhanallah..
menjadi tetamu Allah, satu perasaan yg xdpt dgmbarkn dgn kata2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails